Zur Navigation | Zum Inhalt
Volatilnost tržišta obveznica prezaduženih Europskih zemalja PDF Ispis E-mail
Autor Bonline   
Volatilnost tržišta obveznica se značajno povećala u zadnjh nekoliko mjeseci. Dužnička kriza povećala je troškove zaduživanja za periferne ekonomije eurozone kao što su Grčka, Irska, Portugal, Španjolska i Italija. Zabrinutost oko integriteta eurozone ozbiljno je poljuljala povjerenje investitora. D&B smatra da će ova godina i dalje biti veoma izazovna za zemlje eurozone, te se očekuju dodatne mjere od nadležnih institucija kako bi se stabilizirala trenutna situacija.

Zaduženost Europskih zemalja povećava prinose obveznica

Reperkusije oko odluka vlada Europskih zemalja da spase prezadužene banke sada pritišću državne financije. Na primjer, uslijed nekoliko paketa pomoći niti jedna Irska banka nije ostala neovisna od države. Sada se postavlja pitanje kolika je solventnost Irskih javnih financija i koliko je sigurno uopće držati novac u njima. Također, unatoč naporima države da smanji zaduženost banaka i sam proračunski deficit, nivo zaduženja Irskih banaka i dalje je značajan (pet puta je veći od Irskog BDP-a), što kratkoročno povećava rizik državnih obveznica i samog financijskog sektora. Rezultat toga jest rekordni prinos na Irske obveznice od čak 9,6% u studenom prošle godine, što je prisililo Irsku da uzme 85 milijardi eura od MMF-a i EU kako bi sačuvala likvidnost javnih financija.

Kako bi se izvukla iz teškoća, Portugalska vlada platila je prinos od 6,7% na svoje četvrogodišnje i desetogodišnje obveznice sredinom januara ove godine. Međutim, po procjeni potrebnih financijskih sredstava, Portugal će se dodatno zaduživati u Eurozoni, pogotovo ako prionosi na obveznice pređu 7%. Španjolska također mora dug od 94 bilijuna eura pretvoriti u novi dug, a unatoč uspješnoj aukciji petogodišnjih državnih obveznica sredinom januara i dalje se smatra da će bankarski sektor trebati dodatni kapital zbog toga što je još uvijek pogođen nenaplativim kreditima i krizom nekretnina. Također, fiskalni rezovi ili povećanje poreza  (kako bi smanjio državni deficit) biti će potrebni u zemljama kao što su Irska i Portugal kako bi se smanjila percepcija rizika investitora.

Naposlijetku, očekuje se da će Europska Centralna Banka nastaviti kupovati obveznice Grčke, Portugala i Irske kako bi se očuvala stabilnost eurozone.
 
DETALJNI BONITETI
već od 222,00 kn (+PDV)