Zur Navigation | Zum Inhalt
Kako posluju Formula1 momčadi? PDF Ispis E-mail
Autor Bonline   
Dun&Bradstreet, najstarija bonitetna kuća na svijetu kreirala je Formula1 indeks koji se kreće od 1 do 100 i govori kakva je financijska stabilnost Formula1 timova. Pri izračunu D&B je uzeo demografske i financijske podatke kao i podatke kako momčadi kasne s plaćanjem svojih obaveza. Na skali od 1 do 100 vrijednost 1 predstavlja iznimno visoku mogućnost bankrota, dok vrijednost 100 predstavlja minimalni rizik bankrota.

Financijska stabilnost F1 timova se pogoršala na startu nove sezone. Rezultat je to visokih investicija koji su izvršile pritisak na financijske izvještaje momčadi. Jedino Williams i Toro Roso stoje financijski stabilnije u odnosu na godinu ranije zbog striktne kontrole troškova. Na D&B Fomula one indeksu prvo mjesto zauzima Williams koji po prvi put ima maksimalnih 100 bodova. Slijedi ga Sauber sa 96 bodova, Toro Rosso sa 92, Mercedes-Benz sa 85 i Red Bull sa 83 boda.

Top momčadi su financijski stabilne, ali kasne sa plaćanjem svojih obaveza
Ferarri (76), Renault (70) te McLaren (51) po financijskih podacima spadaju u donji dom tablice. Tu se posebno ističe Mc Laren koji je prošle godine imao 78 bodova ali zbog smanjenog ulaganja Mercedesa pao na 51 bod. Ove tri momčadi na dnu su ljestvice zbog loših plaćanja svojim dobavljačima. Ferrarijevi vjerovnici moraju čekati 16 dana nakon dogovorenog roka kako bi dobili svoja sredstva. Prošle godine morali su čekati 11 dana. S druge strane vjerovnici Renaultova momčad kasni s plaćanjem najviše 5 dana nakon ugovorenih rokova. Mc Laren svoju lošu financijsku poziciju pokušava ublažiti boljim plaćanjem u odnosu na godinu ranije. Tako im se prosječno kašnjenje smanjilo sa 26 dana (proljeće 2009) na 14 dana od ugovorenih rokova.

Williams Formula 1 ima najbolju platežnu sposobnost
Angažman Franka Williamsa, suvlasnika momčadi se doima financijski solidnim. Njegova momčad ostvarila je maksimalan skor od 100 bodova, a razlog tomu je visoka kreditna sposobnost te ambiciozno smanjenje dugova momčadi. Konsolidacija nakon izlaska BMW-a koji je bio u momčadi od 1999 do 2005 čini se završena, kao i oko drugog bivšeg partnera BMW Sauber koji zauzima drugo mjesto na ljestvici.

Formula 1 kao budući profitni centar?
Sponzori su počeli ulagati sve više u Formulu 1. Kombinacija Michaela Schumachera i Mercedes-Benza čini se jako atraktivna. Mercedes i Authonomy, globalno softwersko poduzeće potpisali su dvogodišnji ugovor bez velikog PR-a prije utrke u Maleziji. To je drugi veliki sponzor koji se priključio F1 nakon Red Bullovog rivala Monstera. U medijima se pojavljuje da je i Deutsche Post također zainteresiran za sponzorstvo. A to bi značilo da se Mercedes-Benz približava svom cilju – postati profitni centar.

Financijska situacija tri nove momčadi još se ne može odrediti
Nove momčadi su još uvijek premale da im se odredi financijska stabilnost. Lotus i HRT su sretni što su im oba vozača uopće završili utrku u Maleziji. Tako da određivanje financijske stabilnosti još nije moguće. Potrebno je pričekati neko vrijeme i vidjeti kako će se nove momčadi uspješno ili neuspješno voziti svoje utrke i u koje mjesto će zauzeti.

Force India: značajno poboljšanje platežne sposobnosti Nakon petog mjesta Adriana Sutila, indeks Force Indie poboljšao se sa samo jednog boda na trenutnih 13. Ipak, nedavni podaci ne mogu potvrditi dali poboljšanje platežne sposobnosti Force Indie ima veze sa osvojenim petim mjestom Adriana Sutila. Svakako poboljšanje je više nego pohvalno, budući da su prošle godine dobavljači morali čekati novac čak 72 dana nakon ugovorenog roka.

Financijski poredak F1 momčadi:
Momčad Glavni ured D&B F1 Index Plaća X dana roka
Williams Grand Prix Engineering LTD Velika Britanija 100 6
Sauber Motorsport AG Švicarska 96 n/a
Scuderia Toro Rosso SPA Italija 92 0
Mercedes-Benz GP LTD Velika Britanija 85 9
Red Bull Racing LTD Velika Britanija 83 1
Scuderia Ferrari SPA Italija 76 16
Renault F1 Team LTD Velika Britanija 70 5
McLaren Racing LTD Velika Britanija 51 14
Force India Fomula One Team LTD Velika Britanija 13 n/a
 
DETALJNI BONITETI
već od 222,00 kn (+PDV)