Zur Navigation | Zum Inhalt
OIB i njegova važnost PDF Ispis E-mail
Autor NTS   
Osobni identifikacijski broj (OIB) je stalna identifikacijska oznaka svakog hrvatskog državljana i pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj. Određuje ga i dodjeljuje Ministarstvo financija - Porezna uprava.

OIB se kao jedinstveni, nepromjenjivi broj, dodjeljuje svakom subjektu u RH.  OIB je značajan za identifikaciju, ali i za praćenje svakog subjekta u RH.

Kada OIB uokvirimo u kontekst identifikacije i praćenja naših dužnika, njegova svrha kao i važnost postaje nam kristalno jasna.

Naime, dužnik (bez obzira da li se radi o trgovačkom društvu, obrtu ili fizičkoj osobi) ne može mijenjati svoj OIB. On mu je dodijeljen automatizmom i jedinstven je samo za tu osobu. Dužnik, dakle, može promijeniti svoj naziv, ime i prezime, adresu, ovlaštene osobe, radnu i socijalnu sredinu, ali ne i OIB.

Zbog toga smo  uveli OIB kao ključni element u evidenciji i praćenju potraživanja.

Vrlo je važno prije stupanja u bilo kakve poslovne, a posebno u financijsko rizične odnose s bilo kim saznati njegov OIB, te izvršiti temeljitu provjeru dotičnog subjekta.

OIB možete saznati na nekoliko načina, a mi preporučamo slijedeće:
www.oib.hr - službene stranice na kojima saznati OIB svakog subjekta
sudreg.pravosudje.hr - sadržava registar trgovačkih društava, te OIB svakog od njih
or.mingorp.hr - sadržava registar obrta, te OIB svakog od njih

Pomoću OIB-a možete naručiti bonitetnu procjenu, ali i pretražiti našu bazu, te dobiti informaciju više o tome s kim stupate u poslovne odnose.
 
DETALJNI BONITETI
već od 222,00 kn (+PDV)